Shiatsu grundkurs – Distans

Om utbildningen

Är du intresserad av människan, kroppen, sinnet, och vill utveckla din medvetenhet och närvaro till dig själv och andra? Vill du lära dig grunderna av ett hantverk? Är du intresserad av att minska din oro och stress, hjälpa andra att göra detsamma och öka ditt sammanhang i tillvaron?

Livet är rörelse! Vårt liv består av en mängd naturliga cykler och rytmer. Det är likt en pendel, där en energirörelse ger upphov till en annan energirörelse. Att följa föränderligheten ger balans. Samspelet mellan dessa energirörelser grundlägger vår tillvaro. Obalans i deras inbördes relationer uttrycker sig som fysiska och emotionella obehag, vilka kan manifesteras som sjukdomar. Shiatsu är att studera rörelse mot balans. 

“Om vi kunde tillräckligt förstå universums ordning, så skulle vi finna att den överträffar allt vad de visaste kunde önska sig och att det är omöjligt att göra den bättre än den är”

GW Leibniz (1646-1769)

Vad är shiatsu

Shiatsu är en behandlingsterapi med ursprung från Japan och har rötter i österländsk medicin. Inom shiatsu ser man till Hela människan där kropp och sinne ses som en helhet.

Shiatsu syftar till att stärka och stödja människans naturliga förmåga att balansera och läka sig själv. Självläkning finns naturligt hos alla biologiska varelser och innebär att kroppen reparerar sig själv – om man ger den rätt förutsättningar. En shiatsubehandling syftar till att stimulera de egna självläkande processerna och den verkar på många plan samtidigt – fysiskt, psykiskt och emotionellt.

Shiatsu betyder “tum tryck”. Behandling äger rum på en tatami, en madrass på golvet. Klienten har mjuka kläder på sig. Genom lugna, djupa tryck, sträckningar och rotationer, kan stagnationer och blockeringar lösas upp och ge möjlighet till självläkning. Shiatsu upplevs ofta som mycket avstressande, den ger ökad kroppsmedvetenhet, mental harmoni och stabilitet. Den har gynnsamma effekter vid många symtom, som oro, sömnproblem, astma, migrän, mag- tarmproblem, muskelspänningar etc. Shiatsu har en starkt lugnande effekt och ger ro att sortera i tankar och känslor. Många upplever att de blir skarpare, mer fokuserade och fyllda med ny energi och livsglädje efter en behandling. 

Shiatsu kan även ge många ovärderliga verktyg för den som utövar hantverket. Shiatsu är ett perspektiv och en metod som kan främja vårt sätt att bemöta andra människor. Vi lär oss att se och bekräfta, utan att döma. Det handlar om att få kontakt med sin kropp, det handlar om att bli medveten om det avstängda, det tysta och frånkopplade. Shiatsu handlar i grunden om balans och vår relation till oss själva och våra medmänniskor.

Shiatsu har sedan flera år ingått i vår Budoinriktning på Allmän kurs samt på vår Budokurs, men nu är det första gången som den ges som fristående grundkurs på distans. Kursen hålls under Shi Sei Kan Dojo och i samarbete med Svenska Shiatsu Akademien.

Kursinnehåll

 • Grundläggande shiatsutekniker
 • Kroppskultur och kroppsmekanik
 • Do-In (praktiska egenvårdsövningar)
 • Introduktion till Shiatsu som livsfilosofi 
  – Rörelse och Balans (Yin/Yang teorin)
  – Livsenergi (Ki)
  – Fem elements teori
 • Utförande av ett helkroppsbehandlingsprogram enligt Shiatsu-teorin

Kursledare

Eva Torsteinsrud kommer att vara huvudinstruktör under utbildningen. Hon är diplomerad shiatsuterapeut genom Svenska Shiatsuakademien, utbildad sjuksköterska och undervisar numera i Shiatsu och jujutsu på skolans Budoutbildning.

Per Eriksson undervisar i Budo på skolans Budoutbildning och har en lärarlicens i Shiatsu från Svenska Shiatsu Akademien.

Kursupplägg

Kursen är upplagd med 6 fysiska närträffar, lördag till söndag, samt ett par digitala möten under året. Boende/Mat för de fysiska närträffarna finns att tillgå genom vårt vandrarhem samt restaurang. Datum för träffar kommer att läggas ut i april. 

Vi hoppas du tycker ovanstående låter riktigt intressant och ser fram emot din ansökan. 

Kostnader

 • Kursen är kostnadsfri. En serviceavgift på 250 kr betalas i samband med antagning. 
  Kostnad för mat och boende tillkommer, under läsåret 22/23 är priset 850 kr för lördag-söndag. Lakan och handduk ingår ej, enkelrumstillägg 100 kr per natt.
 • Under läsåret 23/24 är priset 950 kr för lördag-söndag. Lakan och handduk ingår, enkelrumstillägg 100 kr per natt.
 • Boendet i Karlskoga är på vandrarhemmet och vi äter i skolans restaurang.

Ansökan

För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.

Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.

Tips och hjälp vid ansökan

All personal

Per Eriksson

Kursansvarig Budoutbildningen

Eva Torsteinsrud

Lärare

Fler under Övriga profilkurser

Alla utbildningar