Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om att studera på Karlskoga Folkhögskola. Skulle du fortfarande ha frågor gällande studier hos oss kan du kontakta oss så svarar vi mer än gärna på dina frågor.
Frågor om ansökan
Här hittar du frågor och svar gällande din ansökan till oss. Är du osäker på vad som gäller för just din utbildning hittar du mer information på respektive utbildning. Våra utbildningar hittar du här: Kurser & Utbildningar
- Hur söker jag till Karlskoga Folkhögskola?
Under respektive utbildning finns en länk till ansökningsformuläret för just den utbildningen. Våra ansökningar hanteras via Schoolsoft, där du vid ansökan kommer upprätta en egen profil (mina sidor).
- När är sista datum för att ansöka till en utbildning?
Sista datum att söka är 15 april, därefter kan man fortfarande söka. Vi antar då deltagare i mån av plats.
- Vilka bilagor ska jag bifoga till min ansökan?
När du gör en ansökan till en utbildning kommer det stå tydligt vad som ska bifogas. Men vanligast är att personbevis och betyg från tidigare skolgång ska bifogas.
Frågor om skolformen folkhögskola
Folkhögskola är en egen skolform som skiljer sig något från studier på andra typer av skolor. Är du intresserad av att veta vad folkhögskola är i största allmänhet kan du läsa vidare här.
- Vad kostar det att gå på folkhögskola?
Undervisningen är gratis men vi tar ut en serviceavgift där eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, viss undervisningsmaterial mm. ingår. Vid antagning betalas 250 kr i förskott på serviceavgiften. Se aktuella kostnader här.
- Kan jag söka studiemedel för att gå på folkhögskola?
Ja, när man studerar på folkhögskola har man möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge man får studiestöd beror på flera olika saker.
Information får du genom Centrala Studiestödsnämnden, CSN:s hemsida eller av Annelie Svensson, tel. 0586-646 04.
Tips på stipendier och fonder hittar du på AllaStudier.se
- Får jag betyg på folkhögskola?
Nej, folkhögskolan ger inga betyg i enskilda ämnen utan har ett eget bedömningssystem. Den som studerar på behörighetsgivande kurs (allmän kurs) kan få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av studieförmågan. Detta grundar sig på en gemensam bedömning som görs av alla dina lärare på skolan.
Du kan också få ett behörighetsintyg där folkhögskolan intygar att du har uppnått en viss behörighet i ett ämne.
- Kan folkhögskolan ta emot studerande som endast är 16 år?
Ja, men bara om hemkommunen betalar utbildningsplatsen på folkhögskolan.
Folkhögskolorna får nämligen inget statsbidrag för studerande på Allmän kurs förrän det år de fyller 18 år. Kommunen har ansvar att erbjuda utbildning för 16-17-åringar. Enda möjligheten är att en kommun köper en plats på en folkhögskola, d.v.s. ger folkhögskolan ett uppdrag inom Individuella programmets ram. Detta blir då en uppgörelse mellan kommunen och den enskilda folkhögskolan.
- Vad är det för skillnad på folkhögskola & komvux?
Behörighetsgivande kurs – Allmän kurs – på folkhögskola är ett alternativ till att studera på komvux. På allmän kurs bedrivs studier som motsvarar grundskole- eller gymnasienivå och dessa studier kan leda fram till samma behörigheter som på komvux/gymnasieskolan.
På folkhögskolan försöker man ha mindre studiegrupper och man går oftast i en klass som studerar tillsammans på heltid, medan man på komvux läser enstaka kurser i grupper med varierande deltagare och som varierar i storlek. På folkhögskolan studerar man också ofta ämnesövergripande i projektform, vilket innebär att man kan bryta det vanliga schemat för ett projekt som ger kunskaper och därmed också behörigheter i till exempel både engelska, samhällskunskap och matematik på samma gång.
Vi har också en mängd profilkurser som är unika för folkhögskolan.
- Vad är det för skillnad på folkhögskola & universitet/högskola?
Folkhögskolan ger inte några akademiska högskolepoäng. På vissa av folkhögskolornas kurser studerar man dock på eftergymnasial nivå och då krävs antingen fullgjorda 3 år på gymnasiet eller motsvarande eller grundläggande behörighet för högskolestudier.
Frågor om behörigheter
Har du funderingar på vilka behörigheter man får efter studier på Karlskoga Folkhögskola, eller för den delen studier på folkhögskola i allmänhet, har vi samlat de vanligaste frågorna här.
- Hur länge behöver jag gå på folkhögskola för att få behörighet att söka till högskolan?
Hur många år man behöver studera på folkhögskolans behörighetsgivande kurs – Allmän kurs – för att få grundläggande behörighet enligt folkhögskolans modell beror på dina tidigare studier och arbete.
Det finns fyra alternativ:
1) 3 år på folkhögskola
2) 2 år på folkhögskola om du har 1 års arbetslivserfarenhet efter fullgjord grundskola
3) 2 år på folkhögskola om du har 1 års gymnasiestudier (ca 800 godkända gymnasiepoäng)
4) 1 år på folkhögskola om du har 2 års gymnasiestudier (ca 1600 godkända gymnasiepoäng)Dessutom måste man ha motsvarande godkänd nivå i sju kärnämneskurser antingen från folkhögskola, gymnasieskola eller från komvux (successivt kommer folkhögskolan att anpassa sin behörighetsgivning enligt Gy2011 så det blir istället 10 gymnasiegemensamma kurser.)
Var den exakta gränsen går för hur många godkända gymnasiepoäng/kurser man måste ha för att tillgodoräkna sig tidigare gymnasiestudier avgör den aktuella folkhögskolan.
- Kan jag komplettera enstaka ämnen jag fått underkänt i sen tidigare studier, för att sen söka in på högskola/universitet?
Folkhögskolan sätter inga betyg i enstaka kurser. Man kan alltså inte få ett komplett gymnasiebetyg genom att studera på folkhögskola och man kan därmed inte bli grundläggande behörig – enligt gymnasieskolans modell – genom att studera på folkhögskola.
Om du redan är grundläggande behörig kan du läsa in en enskild kurs för att få särskild behörighet i just detta ämne. Men du får alltså inget betyg i kursen, bara ett behörighetsintyg.
Är du inte grundläggande behörig och vill bli det – enligt folkhögskolans modell – då måste du studera minst ett helt år på heltid på en behörighetsgivande kurs / allmän kurs. Det är den kortaste tiden. Ett år räcker under förutsättning att du har med dig minst 1600 godkända gymnasiepoäng.
Frågor om internatboende
Här är de vanligaste frågor gällande internatboende. Intresserad av hur det är att bo och hur rummen ser ut, klicka här.
- Finns internat på Karlskoga Folkhögskola?
Karlskoga Folkhögskola har ett internat med ett 60-tal enkelrum.
Väljer du att bo på skolan bor du i ett hus med 13 rum där varje rum har egen dusch och toalett.
Alla har möjlighet att använda Internet via bredband. Gemensamt för alla i huset är kök, dagrum med TV och tvättstuga.
I hyran ingår frukost och lunch måndag – fredag.Du betalar internatavgift månadsvis i förskott.
Internatet, liksom skolan i övrigt, är drogfritt område.
- Hur tillgänglig är folkhögskolan för mig med funktionsnedsättning?
Karlskoga folkhögskolas vision är att vara en miljö för hela människan. I det finns en övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, uttrycka sig och bli bemött med respekt och få del av inflytande och resurser på lika villkor. Vi vill så långt det är möjligt integrera människor med funktionsnedsättningar i våra ordinarie kurser.
Alla deltagare ska erbjudas lika möjligheter till studier och möjlighet att påverka utformningen av verksamheten. Karlskoga folkhögskola är till stor del en handikappanpassad skola. Vår strävan är att anpassa lokaler och teknisk utrustning till aktuella deltagares behov.
Karlskoga folkhögskola söker varje år förstärkningsbidrag från Folkbildningsrådet och Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) för aktuella deltagares behov av stöd. Vi får inte full ekonomisk täckning för våra extra kostnader och vi kan därför inte generellt utlova extra stöd.
- Får man ha husdjur på sitt internat?
Inga djur får vistas i skolans lokaler (allmänna utrymmen, lektionssalar, internat, bibliotek, matsal, gymnastiksal).
Vissa år kan vi dock tillåta husdjur i vissa av internathusen.
Frågor om kursdeltagare från utlandet
Ibland får vi förfrågningar från utlandet om det går att studera på Karlskoga Folkhögskola, så därför har vi även samlat lite frågor kring det här.
- Kan man gå på folkhögskola utan permanent uppehållstillstånd i Sverige?
En folkhögskola kan bara få statsbidrag för en deltagare som har uppehållstillstånd i Sverige. Däremot kan vi ta emot studerande från utlandet, utan att få statsbidrag.
- Utlandsstuderande
För att studera mer än 3 månader i Sverige behöver du ansöka om ett uppehållstillstånd för studier, läs mer på
https://www.folkhogskola.nu/om-folkhogskola/sa-funkar-folkhogskola/utlandska-kursdeltagare/kursdeltagare-fran-icke-euess-land/https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Studera-och-forska-i-Sverige/Ovriga-studier.html
Uppehållstillstånd för övriga studier
Om du vill gå en utbildning i Sverige som inte är högre utbildning behöver du ha uppehållstillstånd om utbildningen är längre än tre månader. Tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige
Krav för uppehållstillstånd
För att få uppehållstillstånd för övriga studier ska du
- ha ett giltigt pass
- vara antagen till heltidsstudier
- ha en heltäckande sjukförsäkring som gäller i Sverige
- ha tillräckligt med pengar för att kunna försörja dig under den tid som du söker uppehållstillstånd för
- Kan jag som asylsökande, gå på folkhögskola?
Ja, folkhögskolan kan ha ett visst antal deltagare utan svenskt personnummer. För allmän kurs gäller dock att man måste vara klar med SFI.