Konsert 4 maj: Stina Ekblad och Anna Kruse tonsätter Edith Södergrans dikter

Välkommen till en konsert där Edith Södergrans poesi möter Stina Ekblads och Anna Kruses ljuva stämmor. Tillsammans bjuder dom på en klangfull, drömsk, vild och vemodig afton.

Plats: Karlskoga folkhögskolas restaurang
Datum: 4 maj
Tid: 19.00-21.30
Biljetter: Länk till Karlskoga konsertförenings sida.
Restaurangen serverar fika under kvällen. Ej alkoholhaltiga drycker.

Edith Södergran (1892-1923) är en av Finlands främsta diktare genom tiderna och är uppskattad också utomlands, framför allt i Norden.

Edith Södergran

Hennes dikter har publicerats på omkring fyrtio språk, bland annat engelska, spanska, italienska, arabiska och japanska. De kännetecknas av ett måleriskt språk, fri rytm och en passionerad, intelligent stil.

Södergrans dikter förvirrade många samtida människor och till myterna om henne hör bilden av ett geni som levde ensam och isolerad. Hon var okonventionell och bröt mot samtidens uppfattning om hur en kvinnlig författare skulle bete sig.

Stina Ekblad, skådespelerska, anställd vid Dramaten i Stockholm sedan 1987, senast aktuell som Klytamnestra i ”Elektra”. Debuterade 2020 med självbiografin ”Här brusar strömmen förbi”. Ofta anlitad som recitatör, gärna i ”Förklädd gud”.

Anna Kruse utbildade sig på Ingesunds Musikhögskola och på Københavns Rytmiske Musikkonservatorium. Hon skivdebuterade 2009 med Lyckokatt, sånger baserade på dikter av  Edith Södergran. 2013 kom den kritikerrosade CD:n Champagnefötter. År 2017 kom Himlens rand där med Stina Ekblad som diktuppläsare.