Karlskoga folkhögskola gör förändringar för en hållbar framtid

Karlskoga folkhögskola står inför utmaningar som en följd av minskade anslag till folkbildningen i förhållande till inflationen. Detta beror på beslut i linje med Tidöavtalet, som inte inkluderar inflationssäkring eller ökade anslag för 2025. Situationen har tvingat skolan att vidta åtgärder för att säkerställa en långsiktigt hållbar ekonomi.

– Vi har försökt möta dessa utmaningar genom att utveckla vår affärsverksamhet inom vandrarhem, restaurang, catering, uthyrning och konferens. Men tyvärr räcker inte detta, och vi måste nu även göra nedskärningar i vårt kursutbud, säger rektor Arvid Hardmo.

Efter en omfattande översyn har skolan beslutat att avsluta flera kurser, vilket också innebär uppsägningar av personal. Bland de drabbade kurserna finns den anrika fritidsledarutbildningen, som funnits på skolan i cirka 50 år. Trots dess höga kvalitet och goda jobbmöjligheter har utbildningen haft svårt att attrahera tillräckligt många sökande de senaste åren. Även en bibelkurs och en kurs i ekopedagogik avslutas.

– Det är ett mycket svårt beslut, men vi ser inga andra möjligheter just nu. På lång sikt är skolans ekonomi och verksamhet stabil, och dessa förändringar gör vi för att säkerställa att det fortsätter så.

Arvid Hardmo
/Rektor, Karlskoga folkhögskola