Konstutbildning – Bild & Form

Om utbildningen

Konstutbildning – Bild & Form ger dig en grundläggande estetisk kompetens, som är användbar inom många yrken och för dig som vill gå vidare till högre utbildningar inom området.

Kursinnehåll

Bild, Keramik, Konst- och kulturorientering, Visuell kommunikation, Återbruk, Kreativt bokbinderi, grafik, Fördjupningsprojekt, Ämnesövergripande arbete.

Du kommer att arbeta undersökande och processinriktat. Du får prova på olika tekniker inom måleri, grafik,  teckning, keramik och kreativt bokbinderi där du binder egna skissböcker med inslag av återbruk. Genom ämnet Visuell kommunikation lär du dig grunderna för att kunna använda bilder, färger och former för att förmedla och förstå budskap. Ämnet konst och kulturorientering behandlar konstens historia och samtidskonst. Vi gör även minst två konstresor under året där vi besöker aktuella utställningar. Momenten i utbildningens olika ämnen bygger på en kombination av praktik och teori. Utbildningen ger förutsättningar och stöd för dig som vill söka vidare till konsthögskolor eller andra konstutbildningar.

Att studera på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Vi vill att du ska vara förberedd för livet efter folkhögskolan i ett vidare perspektiv, att vara delaktig, se möjligheter, rättigheter och skyldigheter, därför förekommer även en del schemaberikande aktiviteter som gästföreläsningar, temadagar mm.

Om du endast vill studera utbildningen en eller två dagar i veckan, ges möjlighet att i mån av plats läsa på deltid. Antingen måleri, på tisdagar eller keramik på torsdagar eller kanske både bild och keramik två dagar i veckan.

Kursen passar dig som

– Vill förbereda dig för högre konstnärliga utbildningar
– Vill höja din kompetens inom bild och keramik
– Vill göra ett kreativt och utvecklande år hos oss.

Områden du kan studera vidare inom är konst, formgivning samt bildpedagogik. Exempel på yrken kan vara illustratör, formgivare, konstnär, bild och formlärare, keramiker eller grafisk designer etc.

Kursdelar som ingår i Bild & Form

 • Teckning/skiss
 • Tillverka egna enkla skissböcker i olika bindtekniker med inslag av återbruk 
 • Konst & kulturorientering
 • Visuell kommunikation/bildspråk
 • Färglära
 • Digital bild
 • Akvarellteknik, olja, äggtempera och akrylmålning
 • Grafisk teknik
 • Keramik
 • Drejning och andra formtekniker
 • Dekorationsmetoder i lera
 • Keramikteori
 • Bränntekniker
 • Skulptur
 • Modell/ kroki
 • Fördjupningsprojekt

Gemensamt för linjerna inom Mediaform (Webbdesign, Musik och ljuddesign samt konstlinjen) är att vi tillsammans genomför spännande projekt där helhetsupplevelser med musik, foto, film och kommunikationsmaterial ingår. Projekten kan leda fram till event, utställningar, eller andra arrangemang.

Följ utbildningens instagramkonto

Intervjudag

Du kommer att kallas till intervjudag någon gång under vårterminen personligen eller via länk.

Kostnader

Undervisningen är gratis men vi tar ut en serviceavgift på 1650kr/termin, här ingår eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet i undervisningslokaler, olycksfallsförsäkring, viss undervisningsmaterial mm.
Om du blir antagen och tackar ja till din plats tas ett förskott av serviceavgiften ut på 250kr som avräknas på första fakturan.

Vid antagning betalas ett förskott på första serviceavgiften 250kr, vilken avräknas på första fakturan.

Vi tar ut en materialavgift som innefattar allt material samt konstresor och studiebesök.

För heltidsstuderande 3000 kr/termin.

För deltidsstuderande är avgiften 1500 kr/termin för varje kursdel du väljer av; Bild/måleri, Keramik, Bokbinderi.

Väljer du att bo på skolans internat ingår frukost och lunch må-fr till en kostnad av 1075kr/vecka. Kostnaden delas upp på 4 ggr/termin.
Du som inte bor på internatet kan köpa lunch i skolans restaurang.

Ansökan

För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.

Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.

Tips och hjälp vid ansökan

Undervisande personal

All personal

Michael Hällzon

Kursansvarig Konstutbildningen

Lena Hällzon

Lärare Konstutbildningen

Fler under Profilutbildningar

Alla utbildningar