Bymester – Semester och byaliv i Grangärdebygden

Om utbildningen

Njut av en aktiv semester och upptäck lokala svar på globala kriser ur ett byaperspektiv. Här har du chansen att lära känna bygden runt Grangärde genom personliga möten, besök och upplevelser som vanlig turism sällan erbjuder. Kanske kan du här finna svar på dina längtor om hållbart boende och lokal gemenskap?

Hur skapar vi bubblande och innovativa samhällen där vi vågar pröva och skapa nytt? Hur kan vi förverkliga en hållbar kultur där vi delar erfarenheter, kunskaper och andra resurser? Där mångfald och inkludering är en självklarhet så att alla kan bidra med sina gåvor? Där vi kan mötas över generationsgränser och andra gränser?

Under en vecka deltar du i att utforska nya lösningar på hur ett hållbart, rättvist och meningsfullt samhälle kan förverkligas. Det blir en vecka av bygemenskap, äventyr, utevistelser och gemensamt utforskande av hur vi kan möta globala utmaningar och möjliggöra en hållbar framtid i alla aspekter. I spåren efter coronakrisen finns behov att komma samman och fråga oss: Hur ställer vi om och inte tillbaka?

Pandemin har synliggjort sårbarheten i dagens samhälle, liksom behovet att återskapa säker lokal och regional matproduktion. Det behovet kommer snart bli ännu mer påtagligt när vi går över till det postfossila samhället, utan samma möjligheter som idag att basera huvuddelen av vår livsmedelsförsörjning på handeln över gränserna. När vi löser matfrågan svarar vi även på hållbarhetskriserna och möjliggör en omställning inom planetens gränser. Med godare och nyttigare mat!

Något av det viktigaste vi kan göra är att delta i byggandet av lokala, tillitsbaserade ”förvaltningskulturer” i balans med ekosystemen och omvärlden. Det händer redan i Grangärdebygden där man tar makten över sin framtid. Ekobyprojektet Bysjöstrand är ett exempel på bygdens kreativa initiativ för att svara på vår tids utmaningar. 

Under denna Bymester träffar du två av Byakademins ledamöter samt engagerade medmänniskor, lokala omställare och andra inspiratörer från bygden. Allas erfarenheter i gruppen blir viktiga i detta ömsesidiga lärande. Vi utforskar en hållbar bykultur genom sex olika teman, baserade på den ettåriga utbildningen ”Framtidens by – bredbandsbullerbyar”. 

Vi gör studiebesök och njuter av den lokala maten som en del av utforskningen av bygden, hur smakar Grangärde. De gemensamma måltiderna är en viktig del av kursen. Vi skapar gemensamma frukostar och blir serverad de flesta övriga måltider. Runt matbordet bygger vi gemenskap och i samtalen växer det fram nya svar på vår tids viktiga frågor!

Praktisk information

  • Tid: Vecka 30, 26 juli – 1 augusti. 
  • Plats: Grangärdebygden, Ludvika kommun.
  • Boende: Del i dubbelrum eller flerbäddsrum med enklare standard. Vill du lösa boendet på annat sätt kan du kontakta: Grangärde gästis (070-859 43 00) eller Grengehuset (0240-64 00 18).

Priser

  • Kost och logi samt material och transportavgift: 4.900:-
  • Enbart kost samt material och transportavgift: 3.500:-

Kursen anordnas av Byakademin i nära samarbete med Grangärdebygdens intresseförening och Karlskoga folkhögskola, som är kursarrangör.

Grangärde i Ludvika kommun

Kursledare

Ingrid och Nikolas Berg är medgrundare till Byakademin och kursledare på utbildningen Framtidens by – Bredbandsbullerbyar på Karlskoga folkhögskola. De är också medförfattare till boken Naturens rättigheter – att skapa fred med jorden. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan.

Ansökan

Ansökan stängd. Öppnar igen 15 Mars.

All personal

Nikolas Berg

Kursansvarig Framtidens by

Ingrid Berg

Kursansvarig Framtidens by

Fler under Sommarkurser

Alla utbildningar