Kurslängd
1-3 år
Studietakt
100%
CSN-Nivå
Gymnasienivå (a2)
Ansökningsperiod
8 januari – 1 juni
Ansökningar inkomna efter perioden behandlas kontinuerligt i mån av lediga platser.Kursstart
Augusti 2025
Om utbildningen
Är du intresserad av kampsport – japansk Budo, Judo, Aikido, Jujutsu, BJJ, karate eller få kropp/sinne i balans? Hitta vägar till personlig utveckling och hälsa i helhet tillsammans med oss.
Den typ av budo som utövas vid Karlskoga folkhögskola är jujutsu. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda jujutsu i äldre såväl som yngre tappning. Jü betyder mjuk, följsam eller flexibel och jutsu betyder teknik eller vetenskap. Rent praktiskt innebär detta att man genom följsam teknik samt god kunskap om anatomi tar sig an ”det hårda”. Denna princip kan appliceras på livets alla utmaningar och möjligheter. Har man nått hit så har teknik (jutsu) fött fram något djupare och kunskap har förvandlats till insikt. Det gör träningen givande och fylld med mening. Genom att vi tränar jujutsu som en helhet har vi förutsättningar att täcka de flesta behov och intressen. Om du är intresserad av jujutsu som en sport och tävlingsform så finns även möjlighet för det. Andra teman är självförsvar, hälsa, anatomi, psykologi, japansk kultur och historia etc. Vårt koncept förstärks genom studier av shiatsu och yoga. Utanför skoltid finns möjligheten att träna våra arter av jujutsu på Karlskoga Budoklubb. Nedan hittar du mer detaljerad information om de stilar vi utövar samt annat innehåll du kommer stöta på under din bildning.
Kursinnehåll
Yagyu Shingan ryu
Yagyu Shingan ryu (YSr) är en gammal jujutsu stil som går tillbaka till 1600-talets Japan. Stilen tillhör den typ av arter som tränades av samurajerna och kan sägas vara en mamma eller pappa till arter som Aikido, Judo och modern jujutsu. I mötet med utövare från dessa arter uttrycks ofta stor uppskattning gentemot YSr då stilen också skapar förståelse för det moderna. YSr är en ”holistisk” stil, vilket innebär att den täcker en större helhet. Grundmetoden är kata (fasta rörelsemönster) där man tränar både individuellt och i par. Metod och intensitet varierar beroende på nivå. Inom stilen lär man även ut ”tanren” (hur man blir medveten om och utvecklar sin kropp) och kappou (helande tekniker). Det innebär att man lär sig metoder för att utveckla sin egen kropp samtidigt som man lär sig att hjälpa andra, bland annat med problem i rörelseapparaten. Rent konkret kan det handla om att behandla stela muskler eller leder. YSr erbjuder alltså inte bara en effektiv kampmetod utan också en förståelse för hur man tar hand om sig själv och andra.
Gracie Barra jiujitsu
Gracie Barra är en organisation som lär ut Gracie Jiujitsu, förfadern/modern till den Brasilianska jiujitsun (Bjj). Under ditt år på skolan kommer vi gå igenom grunderna i Gjj enligt Gracie Barras metod (”Gracie Barra fundamentals”). Mycket fokus ligger här på självförsvar och på att förstå grundläggande positioner i kamp. I det fundamentala programmet lärs stilen ut som en ”art”, eller som en helhet där sporten är en del av denna helhet. Under ett typiskt pass följs uppvärmning upp av teknikträning, drill och sparring (för de som vill). Många Bjj utövare uttrycker stor uppskattning till de positiva spinoff effekter som träningen ger. Passen kan upplevas som något mer fysiskt krävande, men samtidigt som mycket roliga och givande. Man tränar efter sina förutsättningar och blir med tiden starkare, mjukare och får bättre kondition. Många upplever även att träningen gör dem lugnare och mer stresståliga. Kombinationen YSr tillsammans med Bjj ger förutsättningar till ett mycket effektivt självförsvar i vid bemärkelse.
Shiatsu
Vi utövar även shiatsu som är en japansk kroppsterapi med rötter i traditionell kinesisk medicin. Shiatsu betyder ”tumtryck” och kan ses som akupunktur utan nålar. Inom shiatsu arbetar man med människan som en helhet och hennes självläkande förmåga. I första hand kommer du få gå igenom en grundkurs men det finns möjlighet att fördjupa studierna inom shiatsu och få en mer fördjupad utbildning. Efter avslutad utbildning får du diplom som beskriver timmar och innehåll i din utbildning. På Karlskoga folkhögskola samarbetar vi med Svenska shiatsu akademien.
Yoga
I utbildningen ingår även yinyoga, som fokuserar mycket på skelett och bindväv. Yinyogan är en mer ”passiv” form av yoga som karakteriseras av mjuk stretching. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg, vilket är ett område som är viktigt för god rörelseförmåga och välbefinnande. Yinyogan är stillsam och enkel att utföra. Den är känd för att stilla kropp och sinne och är ett perfekt komplement till annan träning som exempelvis jujutsu!
Lärare och instruktörer
Jujutsu och Shiatsu
Per Eriksson är ansvarig för Budoutbildningen. Han har 30 års erfarenhet inom kampkonst och är personlig elev till Shimazu Kenji Sensei, som är stormästare inom Yagyu Shingan ryu (Kyodensho Chikuosha). Per bär en hög licens i arten och har av Shimazu Sensei fått titeln Shihan (mästare eller förebild). Denna titel fick han år 2010. Per är överhuvud (Shibucho) för Norra Europa och är en populär och flitigt anlitad instruktör såväl nationellt som internationellt. Förutom olika läger, kurser och seminarium i klassisk jujutsu, självförsvar och ”hälsorelaterad budo” har han även undervisat militärt och polisiärt.
Per har svart bälte i Brasiliansk jiujitsu (Bjj) och är huvudinstruktör på Gracie Barra Karlskoga. Han har tränat för många kända Bjj- profiler och håller själv kurser och seminarier vid sidan av verksamheten på skolan. Per vill förmedla en teknisk, energieffektiv och funktionell bjj. Alla ska kunna träna jujutsu, få ut något av det och ha kul samtidigt. Han vill också att alla ska känna sig välkomna oavsett om man är ute efter jiujitsu som självförsvar, vill tävla eller helt enkelt är ute efter de hälsoeffekter som träningen medför.
I Shiatsu har Per en instruktörslicens från Lasse Stålnacke (Svenska Shiatsu Akademien).
Per är känd för sin förmåga att anpassa sin undervisning beroende på målgrupp och nivå och är en mycket uppskattad lärare och instruktör.
Per har publicerats i Japans största kampsportmagasin HIDEN. Läs hela artikeln här:
https://budojapan.com/others/20211214kdr15/
Christian Hoffstedt håller en del lektioner i Yagyu Shingan ryu och Bjj. Christian har själv studerat på kursen i tre år innan han fick tjänst som lärare. Han har tränat jujutsu sedan han var barn och hade redan innan studierna på Budoutbildningen andra gradens svartbälte i ”Jujutsu Kai”. Christian har 1 kyu (brunt bälte) i Yagyu Shingan ryu och lila bälte i Bjj. Christian är en mycket uppskattad och omtyckt instruktör.
Shiatsu
Eva Torsteinsrud är tillsammans med Per klassföreståndare på Budoutbildningen. Hon har tränat Yagyu Shingan ryu för Per under drygt 10 år och har av honom fått licensen ”Kiri menkyo” (lärarlicens). I Bjj har Eva brunt bälte.
Eva är utbildad och diplomerad shiatsu-terapeut och ansvarar för utbildningen i shiatsu på skolan. Hon är även utbildad sjuksköterska. Eva är klok, lyhörd och har en fantastisk förmåga att se i helheter. Genom Eva blir jujutsu och shiatsu två sidor på ett och samma mynt.
Yoga
Ingela Stephansson håller i yogapassen på utbildningen. Ingela är certifierad yogalärare inom Hathayoga, Yinyoga, Mediyoga och Restorative yoga. Hon är utbildad instruktör i Mindfullness samt håller traumainformerande yogaklasser. Ingela anpassar yogan efter önskemål och behov från våra deltagare. Ofta handlar det om Yinyoga då denna form av Yoga är ett utmärkt komplement till träning i jujutsu. I Yinyoga skapas förutsättningar för flöde och cirkulation, mer rörlighet och mindre stelhet och värk. Ingelas lyhördhet, kunskap och förmåga att anpassa sina yogapass till önskemål och behov är mycket uppskattad hos våra deltagare.
Du kommer dessutom få träffa olika gästinstruktörer. Det kan handla om högt meriterade lärare från Japan, duktiga och erfarna instruktörer inom Bjj eller Lasse Stålnacke som är rektor på ”Svenska shiatsu akademien”. Lasse har lång erfarenhet av både budo och traditionell japansk och kinesisk medicin och har varit ett populärt inslag på vår budoinriktning.
Vad förväntas du kunna efter avslutad kurs och vem är budoutbildningen för?
Efter avslutad kurs förväntas du ha fått med dig grunderna i Yagyu Shingan ryu, gått igenom ”Gracie Barra fundamentals”, genomgått en grundläggande utbildning i shiatsu (som ger behörighet till djupare studier) samt fått med dig grunderna i Yin-yoga. Vi kan anpassa studierna och nivån på träningen beroende på tidigare erfarenheter och har även möjlighet att gradera och ge olika licenser i Yagyu Shingan ryu, Gracie Barra jiujitsu och shiatsu. Möjligheter till ett andra år och fördjupade studier inom alla våra arter finns. Det viktigaste målet med utbildningen är emellertid din känsla av att ha ”växt som människa och medmänniska”. Du är viktig – för dig själv och för andra!
Vem är då budokursen för? Svaret är enkelt. Den är för alla, oavsett om du har tidigare erfarenhet eller inte. Det viktigaste är att du har intresse och vilja att utforska de möjligheter som finns inom det vi har att erbjuda på vår budokurs. Vi hoppas du tycker ovanstående låter riktigt intressant och ser fram emot din ansökan. Välkommen!
Kostnader
Serviceavgift på 1800kr/termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Medlemskap i Karlskoga Budoklubb ca 1100 kr per termin. Budodräkt, rashguard och tandskydd ca 1100 kr.
Omkostnader för studieresor tillkommer (1-2 ggr per läsår och kostar ca 500 kr).
Förskott av serviceavgift om du tackar ja till din plats tillkommer på 250kr, men räknas av på första fakturan.
Ansökan
För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.
Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.