Apg29 – Zimbabwe

Om utbildningen

Apg29 är en lärjungaskola för dig som vill studera och praktisera ett lärjungaskap med Apostlagärningarna som förebild. Tillsammans med en annan kultur i en annan världsdel får du förstå och praktisera bibelns budskap. Kursen innefattar en tre månaders studievistelse nära knuten till lokala församlingar bland någon av Equmeniakyrkans systerkyrkor.

APG29

En Apg29 skola innebär resor över berg och vidsträckta landskap. Den kommer att utmana dig och ge dig vänner för livet. Men den kommer framför allt att ge dig tid och verktyg att utforska din tro. Vår utgångspunkt är att Gud är den samme idag som när de första lärjungarna levde.

Apg29 är en plats där vi vill ge Gud tid att visa vem han är och vad han vill göra i våra liv. Du kommer att få växa på ett sätt som du aldrig gjort förut, så mycket kan vi lova dig.

Idé

Att formas till en Jesu lärjunge och att forma andra. I tron att Gud är densamme idag som när den första kyrkan bildades vill vi pröva det. Vi vill avsätta en termin för att helhjärtat ge Gud chansen att vara Gud. Vi gör det genom att leva efter de principer den första församlingen hade och som vi läser om i Apostlagärningarnas första del.

Ömsesidigt beroende

Skolan bygger på utbytet mellan minst två kulturer. Vi tror att evangeliet är globalt och det därför skall läsas globalt. Det vill säga att tillsammans med andra kulturers sätt att förstå Bibeln få en klarare bild av Jesus. Vi samarbetar med Equmeniakyrkans samarbetskyrkor runt om i världen.

Upplägg

Under skolans gång lever vi efter en särskild rytm. Dels det dagliga schemat som innehåller, personliga och gemensamma andakter, mat, lektioner, gemenskap, övningar, praktikarbete dels veckovis då vi var tredje vecka reser ut i landet för en hel veckas arbete. Kursen innehåller en förkurs och en efterkurs. I Sverige hålls de på Karlskoga Folkhögskola. Liknande kurser arrangeras i samarbetsländerna. Syftet är att vara förberedd på skolans värderingar samt livet i ett annat land och dess kultur. Efter hemkomst är det viktigt att ta tid att reflektera och utvärdera upplevelsen vilket vi gör på efterkursen.

Teori och praktik

Vi vill korta ner avståndet mellan att höra och att göra så mycket som möjligt. Därför varvas lektioner med praktik i lokala församlingar.

Zimbabwe

Äntligen är det dags för en skola i Zimbabwe!

Zimbabwe ligger inbäddat mellan flera länder mitt i den afrikanska södern. Den tidigare brittiska kolonin Rhodesia blev internationellt erkänd som självständig stat 1980 och bytte då namn till Zimbabwe. Det tillhör ett av de områden i Afrika som varit bebott längst, och Victoriafallen i väst finns med på Unescos världsarvslista.

Skolan kommer att starta i Zimbabwe i början av september 2024. De nordiska deltagarna och ledarna börjar redan den 26:e augusti med några introduktionsdagar på Karlskoga Folkhögskola. Därefter reser vi tillsammans ut till Harare för att därifrån ta oss till skolans bas som ligger utanför staden Bulawayo. Hemresa från Zimbabwe sker omkring den 24:e november och sedan avslutas kursen på Karlskoga Fhs 3-6 december.

Svenska Alliansmissionens (SAM) systerkyrka The Alliance Church in Zimbabwe (TACZ) grundades på 1960-talet av svenska missionärer från SAM. Kyrkan har nu vuxit till en stabil och välfungerande organisation och finns i 7 distrikt med 45 lokala församlingar i landet..

Under helgerna ingår man i ett team som har en ”hemförsamling” i någon av de lokala församlingarna. Där får vi lära känna och komma nära familjers vardag. Under tre hela veckor, utspridda under hösten reser vi iväg på veckopraktiker. De kommer att vara förlagda till olika regioner i landet. Under praktiktiden får vi lära känna en massa fantastiska människor och hjälpa till med olika saker.

Välkommen med din ansökan här.

Du kan även läsa mer om APG29 Zimbabwe på equmenias hemsida

Ansökan

För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.

Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.

Tips och hjälp vid ansökan

Undervisande personal

All personal

Carl-Johan Sävinger

Kursansvarig APG29

Fler under Övriga profilkurser

Alla utbildningar