Kurslängd
1 termin
Studietakt
100%
CSN-Nivå
CSN-Berättigad
Ansökningsperiod
3 okt – 1 nov 2024
Kursperiod
7 jan – 5 jun 2025
Om utbildningen
Apg29 Pionjär är en terminskurs som hjälper deltagaren att växa i sin tro och förbereder för tjänst och ledarskap i församlingsmiljö.
Apg29 Pionjär kombinerar praktik och teori. Merparten av kursen sker på en praktikplats i en eller flera församlingar. Här lär man sig genom olika verksamheter och möten med människor, tillsammans med handledning och reflektion. Denna praktik kombineras med digitala distanslektioner på förmiddagar med läsning, samtal och gäster. En vecka i månaden möts vi på Karlskoga folkhögskola för gemenskap, föreläsningar, samtal och god tid för bön och andakt.
Under praktikveckorna utgör man ett team tillsammans med 2-3 andra. I det får man dela livet med varandra och hjälpa varandra att utvecklas. Praktikplatserna är församlingsplanteringar eller med utåtriktad profil i etablerad församling. Kursen förbereder för församlingstjänst i bred allmänhet men kursens pionjära profil ger också exempel, förståelse och redskap att tänka nytt, och att möta sammanhang och människor som inte är vana vid kyrka och tro.
Genom kombinationen av praktik, teori, kursveckor och delad vardag ger Apg29 Pionjär utrymme att växa både i ditt eget lärjungaskap och i att möta andra på deras resa.
Kursen kan både läsas som fristående kurs och som en fortsättning på Apg29:s internationella lärjungaskolor. Våra praktikplatser presenteras på sociala medier under höstterminen. Här kan du också se inlägg från tidigare team. Länkar till våra sociala medier hittar du i slutet av denna sida.
Kursinnehåll
- Lärjungaskap
Apg29 Pionjär är en lärjungaskola, och centralt för utbildningen är att ge plats för att formas och växa i tro och liv. Att få bli trygg i sin identitet i Kristus, förankrad i Guds nåd, upptäcka hur lärjungaskap och församling kan bli en naturlig del av hela livet, och hjälp att leva ut det livet i handling. Många upplever just att både tro och liv får förankras och växa under kursen. Exempel på lektionsteman inom detta ämne är församling, bön, Helig Ande och lärjungaskap när livet är svårt.
- Tjänst
När vi i Apg29 Pionjär talar om att förbereda för tjänst och ledarskap, så gör vi det med stor respekt för att det för en del är som anställda, och för en del som ideella, för en del med tjänst inom kyrkan, och för en del i annat arbete, men att i allt se sig som en del av Guds stora mission och Guds enda församling. På Apg29 Pionjär har vi förmånen att samarbeta med två samfund och deras ungdomsorganisationer, och med många personer i tjänst. Se mer om detta under ”Lärare” nedan. Exempel på lektionsteman inom detta ämne är ledarskap, diakoni, att hålla andakter och arbete bland barn och unga.
- Pionjärskap
Som namnet antyder har Apg29 Pionjär en särskild profil mot Pionjärskap. För oss innebär detta framförallt att ha ett utåtriktat fokus. Det utåtriktade fokuset innebär både att med trygghet och respekt möta andra i en önskan att visa på livet med Jesus, och att se och möta våra medmänniskors behov oavsett om de intresseras av kristen tro eller inte. Våra praktikplatser är församlingsplanteringar, etablerade församlingar med ett utåtriktat fokus, eller reseteam som besöker olika församlingar och möter människor i en evangelistisk tjänst. I undervisning märks profilen genom att vi ger extra utrymme åt evangelisation och församlingsgrundande. De flesta som söker har ingen eller liten tidigare erfarenhet av detta, men får under utbildningen introduceras och se att det kan ske på många olika sätt för olika personer.
- Bibel
Under kursens gång kommer du ha lektioner och tid för att läsa igenom större delen av Nya Testamentet. På detta sätt får du hjälp att inte bara läsa enskilda bibelverser, utan se mer av helheten. Vid varje lästillfälle ges också tid för uppföljande samtal och frågor i grupp och med lärare.
- Uppföljning
På Apg29 Pionjär lägger vi stor vikt vid uppföljning. Att både få frågan om hur det går och hur man har det, och få hjälp att stanna upp och reflektera över det du gör, så att du får lära dig genom det. Detta gör vi på olika sätt; genom handledare, tvärgrupp med deltagare från andra team, och tillsammans under kursveckorna.
- Heliga vanor
Under kursen ingår så kallade heliga vanor: inplanerad egen tid med Gud, gemensam andakt med teamet under praktiken, andakter och retreat med hela klassen. I betoningen på heliga vanor ligger tanken att vi inte kan tvinga fram gudsmöten eller en djupare relation med Gud, men vi kan ge utrymme och rytm i våra liv för det som visat sig gynna just detta. Många säger att man vill men kämpar med att få till dessa bitar, på Apg29 Pionjär får du hjälp att odla det till goda vanor.
Lärare
Ordinarie lärare: Kursens ordinarie lärare består av Emanuel Bratt och Arvid Nyström. Arvid är folkhögskollärare, författare och ansvarig församlingsledare för en församlingsplantering. Emanuel är pastor i Equmeniakyrkan och kursansvarig för Apg29 Pionjär. Båda har i flera omgångar funnits med på Apg29:s lärjungaskolor utomlands och i Sverige.
Handledare: Varje team och praktikplats har sin egen handledare på praktikplatsen. Detta är oftast pastorn eller annan ansvarig i församlingen, som följer er under terminen. Dessa är erfarna personer som också själva lever ett liv i lärjungaskap och tjänst. Varje vecka möts ni för handledarsamtal där studier, praktik, och dina egna frågor och funderingar får utrymme.
Gästlärare: På Apg29 Pionjär har vi förmånen att samarbeta med två samfund och deras ungdomsorganisationer, och med många personer i kristen tjänst. Detta gör att vi har en unik möjlighet att presentera ett liv i tjänst och ledarskap från en mängd olika tjänster och personligheter: Evangelister, Församlingsplanterare, Pastorer, Diakoner, Ideella, Kyrkoledare, Missionärer, Bibellärare. På detta sätt får du både se vad som får ditt hjärta att slå lite extra, och att det med denna bredd av personligheter finns plats också för dig för tjänst i Guds rike.
Kort om kursen
- Lärjungaskola med mål att deltagaren får förankras och formas i kristet liv och lärjungaskap.
- Särskilt fokus åt församlingstjänst i allmänhet och utåtriktat sådant i synnerhet.
- Praktik i församling med team och handledare med tät uppföljning.
- Distansundervisning från praktikplatsen via egen läsning, gruppsamtal och videomöten via Google Classroom.
- Kursveckor på folkhögskolan en gång per månad med undervisning, gemenskap och uppföljning.
- Ordinarie lärare som vandrar nära, möter dina frågor och delar med sig från sitt liv i lärjungaskap och tjänst.
- Många gästlärare som själva står i församlingstjänst, och som delar med sig av sitt liv, sin tjänst, och sitt särskilda fokusområde.
- Det viktiga är inte hur mycket du på förhand kan och har erfarenhet av utan din längtan och vilja till det som kursen handlar om.
Kontakt
Om du är intresserad men inte vet om du vill söka är du varmt välkommen att höra av dig och säga det, så kan vi berätta mer om utbildningen och lyssna på vad du längtar efter. Så hör gärna av dig till kursansvarig på kontakt nedan, eller om du redan vet att du vill söka, välkommen med din ansökan!
Du kan också kolla in oss på sociala medier för att se inlägg från tidigare team och hålla utkik efter vårens praktikplatser.
Ansökan
För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.
Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett, för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.