Andelsjordbruk – Delat ansvar, delad skörd

Om utbildningen

Är du nyfiken på andelsjordbruk och vill starta ett själv eller i samarbete med andra? Då är detta kursen för dig!

Andelsjordbruk är ett partnerskap baserat på direkt kontakt mellan producent och konsument, där riskerna, ansvaret och belöningarna från produktionen delas genom ett långsiktigt bindande avtal.

Andelsjordbruk är ett sätt att återta makten över maten, utanför storföretagens och marknadens villkor som slår ut små producenter och utarmar miljö och landsbygd. Vi går igenom historien bakom andelsjordbruk, läget idag, upplägg, information och administration, planering, skörd/leverans/lagring, ekonomi och organisationsform. Tillsammans diskuterar vi de olika delarna och hjälps åt att titta på era specifika förutsättningar.

Vill ni starta andelsjordbruk behöver ni ha erfarenhet och kunskap om den verksamhet ni vill starta, annars så får ni hitta någon att teama upp med som kan mer. Andelsjordbruk bygger på att det görs i samarbete mellan producenter och konsumenter, och båda grupperna kan vara drivande.

Fokus kommer att vara på grönsaker för att förstå principerna men de kan appliceras på alla slags jordbruksprodukter, som ägg, kött, honung, spannmål, frukt eller blommor. I staden eller på landsbygden, som ett företag eller ett kooperativ. Grunden är att det ska vara ekologiskt, ekonomisk och socialt hållbart – både för producenten och för konsumenten, som gör detta tillsammans.

Maria Danielsson & Joel Holmdahl

Joel Holmdahl och Maria Danielsson

Kursen leds av Joel Holmdahl och Maria Danielsson, som driver ett andelsjordbruk tillsammans med medlemmarna, på gården Rikkenstorp i norra Örebro län. 

Joel har under 2016-2020 hållit i kursen Agroekologi – småskalig odling i praktik och perspektiv på Karlskoga folkhögskola. 

Maria har suttit med i Andelsjordbruk Sveriges styrelse och Joel är engagerad i NOrdbruk, den svenska delen av La Via Campesina, världens största småbondeorganisation med över 200 miljoner medlemmar.

Arbetsformer

Kursstart sker 10 januari online med avslut 10 april. Under kursen går vi igenom olika områden med hjälp av digitalt material, webbinarier, uppgifter och egen inläsning.

Kursavslut sker helgen 9-10 april med en träff på Karlskoga folkhögskola, om situationen tillåter.

  • Studierna sker på distans, 25 %
  • Det kommer att vara en hel del diskussionsuppgifter i grupp
  • IT/Internet; kursen kräver att du har tillgång till dator, stabil uppkoppling, webbkamera och mikrofon.
  • Du behöver även kunna använda onlineverktyg och sätta dig in i (ev.) nya appar. Skolan jobbar med Google Classroom som bas, och dess kringliggande verktyg, ex. Meet.
  • Litteratur; viss litteratur är obligatorisk. Merparten av det skrivna materialet är på engelska.
  • Gästföreläsare kommer att medverka, digitalt och vid helgträffen.
  • Eget arbete max 10 timmar per vecka.

Kostnader, boende & material

  • En bekräftelseavgift på 250 kr tas ut i samband med antagning.
  • Mat, boende under kurshelgen debiteras med 700:-
  • Boendet i Karlskoga är på vårt internat-/vandrarhem, tvåbäddsrum

Inträdeskrav

Du förväntas skriva ett personligt brev där du berättar om varför du vill gå kursen.

Sista ansökningsdag: 12 december 2021. 
Du får besked samma vecka om du är antagen.

Ansökan

För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.
Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett, för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.

Tips och hjälp vid ansökan

Undervisande personal

All personal

Thomas Sönnerstam

Fastighetskötare, kursansvarig

Fler under Övriga profilkurser

Alla utbildningar