Andelsjordbruk – Delat ansvar, delad skörd

Om utbildningen

Är du nyfiken på andelsjordbruk eller vill starta ett själv eller i samarbete med andra? Då är detta kursen för dig!

Andelsjordbruk är ett partnerskap baserat på direkt kontakt mellan producent och konsument, där riskerna, ansvaret och belöningarna från produktionen delas genom ett långsiktigt bindande avtal.

Andelsjordbruk är ett sätt att återta makten över maten, utanför storföretagens och marknadens villkor som slår ut små producenter och utarmar miljö och landsbygd. Vi går igenom historien bakom andelsjordbruk, läget idag, upplägg, information och administration, planering, skörd/leverans/lagring, ekonomi och organisationsform. Tillsammans diskuterar vi och hjälps åt att ta fram planer och tittar på förutsättningar.

Vill du starta andelsjordbruk själv behöver du ha odlingserfarenhet och kunskap om detta, annars så går det lika bra att hitta en odlare att dra igång det med. Andelsjordbruk bygger på att det görs i samarbete mellan producent och konsument, och båda grupperna kan vara drivande.

Det behöver inte heller handla om grönsaker, andelsprincipen kan appliceras på alla slags jordbruksprodukter, som ägg, kött, honung, spannmål, frukt eller blommor. I staden eller på landsbygden, som ett företag eller ett kooperativ. Grunden är att det ska vara ekologiskt, ekonomisk och socialt hållbart – både för producenten och för konsumenten, som gör detta tillsammans.

Kursen leds av Maria Danielsson och Romana Wolf. Maria driver tillsammans med Joel Holmdahl ett andelsjordbruk på gården Rikkenstorp i norra Örebro län där Romana också bor och verkar. Joel och Maria håller också i kursen Agroekologi – småskalig odling i praktik och perspektiv på Karlskoga folkhögskola. Maria sitter med i Andelsjordbruk Sveriges styrelse sedan 2017 och Joel är engagerad i NOrdbruk, den svenska delen av La Via Campesina, världens största småbondeorganisation med över 200 miljoner medlemmar.

Arbetsformer

Kursstart sker 8 januari online och under 8 veckor går vi igenom olika områden med hjälp av digitalt material, webbinarier, uppgifter och egen inläsning.

Kursavslut sker 29/2 – 1/3 med en träff på Karlskoga folkhögskola.

  • Studierna sker på distans,50%
  • IT/Internet; kursen kräver att du har tillgång till dator och internetåtkomst.
  • Kursen sköts via en digital kursplattform. Webbläsaren chrome är att föredra.
  • Video, bild, skrivande, diskussioner mm kommer till stor del att ske via kursplattformen.
  • Litteratur; viss litteratur är obligatorisk
  • Merparten av materialet är på engelska
  • Gästföreläsare kommer att medverka, digitalt och vid helgträffen.
  • Eget arbete ca 10 timmar per vecka.

Boende, material mm

  • Mat, boende under kurshelgen debiteras med 700:-
  • Boendet i Karlskoga är på våra internat-/vandrarhem, tvåbäddsrum

Inträdeskrav

Du förväntas skriva ett personligt brev där du berättar om varför du vill gå kursen.

Sista ansökningsdag den 15 december 2019. Du får besked samma vecka om du är antagen.

Ansökan

För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.
Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett, för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.

Tips och hjälp vid ansökan

Undervisande personal

All personal

Thomas Sönnerstam

Fastighetskötare, kursansvarig

Fler under Övriga profilkurser

Alla utbildningar