Allmän kurs – Vi i samhället

Vi är alla en del av samhället vi lever i. Men hur kan vi förstå ännu mer av vad som har format och som formar platsen där vi bor? Vi i Samhället vill fördjupa dina kunskaper om din egen roll i samhället och om hur vi tillsammans kan skapa ett ännu bättre samhälle i framtiden.

Den här kursen passar dig som vill studera på folkhögskola och som har mindre än ett års godkända studier från gymnasiet eller saknar fullständigt grundskolebetyg. Här får du utforska samhället, människan och livet för att bättre förstå, bli mer delaktig och kunna påverka. Du får också möjlighet att utveckla personliga strategier för att lyckas med dina studier.

Här sätter vi in undervisningen i ett sammanhang för att skapa en helhetsbild vilket ger allmänbildning att ha med sig vidare i livet. Vi studerar tematiskt, där historia, samhällskunskap och religion vävs samman med svenska/svenska som andraspråk. Enskilt arbete och genomgångar varvas med grupparbeten, diskussioner och studiebesök. Kursen kommer att formas utifrån klassens intressen, behov och förutsättningar

Kursinnehåll

Våra allmänna kurser innehåller ämnes- och temastudier på olika nivåer i svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik, naturkunskap, religion, samhällskunskap och historia. Under vissa dagar eller perioder förekommer det flexibla inslag där vi kommunicerar via nätbaserad lärplattform. Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden. Vi vet att motion är bra för inlärning och vi vill vara en hälsofrämjande folkhögskola och därför ingår motion varje vecka på allmän kurs.

Att studera allmän kurs på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Vi vill att du ska vara väl förberedd för livet efter folkhögskolan i ett vidare perspektiv, vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter, och därför förekommer även en del gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, temadagar med mera. Skapande verksamhet, där man kan välja exempelvis bild, idrott eller annat praktiskt ingår i kursen för alla studerande.

Vi erbjuder stöd för att du ska ha möjlighet att uppnå dina mål med studierna. Ange i din ansökan om du önskar stöd som beror på läs- och skrivsvårigheter, matematiksvårigheter,  funktionsvariation eller annat.

Serviceavgift på 1650kr/termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Omkostnader för eventuell studieresa tillkommer.
I samband med ansökan tas en bekräftelseavgift på 250kr ut. Den avräknas dock på första serviceavgiften.

För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan. Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett, för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.

Undervisande personal

All personal