Kurslängd
1 år
Studietakt
100%
CSN-Nivå
Gymnasienivå (a1)
Behörighet
Grundskolebehörighet
Ansökningsperiod
8 januari – 1 juni
Ansökningar inkomna efter perioden behandlas kontinuerligt i mån av lediga platser.Kursstart
Augusti 2025
Om utbildningen
För dig som har ett intresse för kampkonst eller kampsport och för kopplingen mellan kropp och sinne samt vill kombinera detta med studier på allmän kurs på gymnasienivå.
Om du inte har fullföljt dina gymnasiestudier är allmän kurs på folkhögskola ett utmärkt alternativ. Studier på Allmän kurs kan leda till behörighet för studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet.
Ett övergripande syfte med denna inriktning är att ge goda förutsättningar för god hälsa och personlig utveckling. När man mår bra och är hälsosam så orkar man mer. Man får helt enkelt bättre förutsättningar för att leva ett gott liv och bli en bättre medmänniska. Många som gått inriktningen har vittnat om de positiva ”spin off effekter” som träningen medfört. Bland annat att den har påverkat studierna positivt och att man blivit gladare och starkare som människa och medmänniska.
Allmän kurs
Att studera Allmän kurs på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Vi vill att du ska vara väl förberedd för livet efter folkhögskolan i ett vidare perspektiv, vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Därför förekommer även en del gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, temadagar, workshops, m.m. Skapande verksamhet över kursgränserna ingår för alla studerande på skolan.
Vi erbjuder stöd för att du ska ha möjlighet att nå dina mål med studierna. Ange i din ansökan om du önskar stöd som beror på läs- och skrivsvårigheter, matematiksvårigheter, funktionsvariation eller annat.
Du behöver ha tillgång till en bärbar dator/surfplatta under studietiden. Vi använder lärplattformen Classroom.
- Dessa ämnen ingår i kursen
- Svenska 1, 2 & 3 eller SvA 1,2 & 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a, b eller c,
- Historia 1a1
- Naturkunskap 1a1
- Samhällskunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Dessutom kan man läsa in särskilda behörigheter
- Ma 2,3,4
- Na 1a2 & 2
- Sh 1a2, 2
- Hi 1a2
Kursinnehåll – Budo
Vi utövar klassisk jujutsu (Yagyu Shingan ryu), Gracie jujutsu (brasiliansk jujutsu) och Shiatsu (japansk kroppsterapi).
Jujutsu/Jiujitsu
Jü betyder mjuk, följsam eller flexibel och jutsu betyder teknik eller vetenskap. Rent praktiskt innebär detta att man genom följsam teknik samt god kunskap om anatomi tar sig an ”det hårda”. Denna princip kan appliceras på livets alla utmaningar och möjligheter. Har man nått hit så har teknik (jutsu) fött fram något djupare och kunskap har förvandlats till insikt. Det gör träningen givande och fylld med mening.
Yagyu Shingan Ryu
Inom YSr ingår studier i anatomi, rörelsemekanik, psykologi, strategi, kultur mm. Tekniker används i självförsvarssyfte men även för att förebygga och behandla skador i kroppens rörelseapparat. Träningen innehåller, bland annat, moment av:
- Tanren (tekniker för att stärka och bygga upp kroppen)
- Kata (förutbestämda rörelser)
- Goshinjutsu (självförsvar/applikation)
- Konflikthantering
- Anatomi
- Andningsteknik och meditation (avslappningsövningar och stresshantering)
- Shiatsu (japansk kroppsterapi)
Gracie jiujitsu (Bjj)
Under 1 år kommer du att hinna gå igenom vårt fundamentala program, vilket innebär att du får med dig grunderna i Gracie Jiujitsu. I vårt fundamentala program lägger vi tonvikt på självförsvar, funktion, teknik och mekanik. Med tid kommer du att lära dig att sparra (rulla) mer fritt. Om intresse för tävling finns så kan vi erbjuda det med. Generellt sett så följer våra pass följande struktur:
- Uppvärmning
- Teknikträning
- Drill
- Positionssparring
- Sparring (Endast efter en tids träning och om du själv vill)
Gemensamt för båda dessa inriktningar är att vägen först går genom teknik och kroppsarbete. Resan kan stundtals upplevas som krävande, men är samtidigt även fantastiskt intressant, givande och kul!
Oavsett om du har erfarenhet av kampkonst eller inte, så är du hjärtligt välkommen att söka denna inriktning. Det viktigaste är att du har viljan att göra ditt bästa. På Japanska brukar man säga ”Ganbatte” (gör ditt bästa)!
Lärare
- Per Eriksson
Ansvarig för denna inriktning är Per Eriksson. Per är personlig elev till Shimazu Kenji som är stormästare för en klassisk samurajtradition vid namn Yagyu Shingan ryu (YSr). Per är överhuvud för YSr i Norra Europa och är en populär och flitigt anlitad instruktör såväl nationellt som internationellt
Per har svart bälte i Brasiliansk jiujitsu (Bjj) och är huvudinstruktör på “Gracie Barra Karlskoga”. Han har tränat för många kända Bjj- profiler och håller själv kurser och seminarier vid sidan av verksamheten på skolan. Per vill förmedla en teknisk, energieffektiv och funktionell bjj. Alla ska kunna träna jujutsu, få ut något av det och ha kul samtidigt. Han vill också att alla ska känna sig välkomna oavsett om man är ute efter jiujitsu som självförsvar, vill tävla eller helt enkelt är ute efter de hälsoeffekter som träningen medför.
- Eva Torsteinsrud
Eva Torsteinsrud är tillsammans med Per klassföreståndare på Budoutbildningen. Hon har tränat Yagyu Shingan ryu för Per under drygt 10 år och har av honom fått licensen ”Kiri menkyo” (lärarlicens). I Bjj har Eva brunt bälte.
Eva är utbildad och diplomerad shiatsu-terapeut och ansvarar för utbildningen i shiatsu på skolan. Hon är även utbildad sjuksköterska. Eva är klok, lyhörd och har en fantastisk förmåga att se i helheter. Genom Eva blir jujutsu och shiatsu två sidor på ett och samma mynt.
- Christian Hoffstedt
Christian Hoffstedt håller en del lektioner i Yagyu Shingan ryu och Bjj. Christian har själv studerat på kursen i tre år innan han fick tjänst som lärare. Han har tränat jujutsu sedan han var barn och hade redan innan studierna på Budoutbildningen andra gradens svartbälte i ”Jujutsu Kai”. Christian har 1 kyu (brunt bälte) i Yagyu Shingan ryu och lila bälte i Bjj. Christian är en mycket uppskattad och omtyckt instruktör.
Vem är välkommen att söka?
Oavsett om du har erfarenhet av kampkonst eller inte, så är du hjärtligt välkommen att söka denna inriktning. Det viktigaste är att du har viljan att göra ditt bästa. På Japanska brukar man säga ”Ganbatte” (gör ditt bästa)!
Kostnader
Serviceavgift på 1800kr/termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial. Karlskoga Budoklubb 900 kr/termin. Budodräkt med mera 1200 kr. Examination i shiatsu 400 kr. Omkostnader för studieresor tillkommer.
Om du blir antagen och tackar ja till din plats tas ett förskott av serviceavgiften ut på 250kr och avräknas på första fakturan.
Ansökan
För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.
Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicerar med dig via ”Mina sidor”.