Aktuellt

Spännande utställningsprojekt med tema – Mänskliga rättigheter

Karlskoga folkhögskola har, i samarbete med Möckelngymnasiet i Degerfors, under hösten arbetat med att bygga en utställning för att gestalta några av de grundläggande mänskliga rättigheterna. Syftet har varit att utarbeta ett undervisningsmaterial för att på ett roligt och lärorikt sätt presentera mänskliga rättigheter för grundskolebarn i lägre åldrar.

På Möckelngymnasiet i Degerfors har Byggprogrammet byggt de kuber som är grunden i utställningen Mänskliga rättigheter i kubik, medan Karlskoga folkhögskolas Fritidsledarprogram ansvarat för att göra övningar och diskussionsunderlag anpassat till målgruppen. Därefter har olika klasser på Karlskoga folkhögskola tilldelats en kub att fylla utifrån en specifik mänsklig rättighet. Materialet har testats i Mullhyttans skola och nu finns även möjligheten att ta del av kuberna på Karlskoga bibliotek. Vi ses där!

Budoutbildningen gör tävlingsdebut i Brasiliansk jiujitsu

”Vi tävlar för att träna!” Så besvarade en av våra deltagare min fråga ”varför ska vi tävla?” Jag tycker svaret var ”spot on” och det fångade något viktigt i det vi försöker förmedla på vår budoutbildning. Jag återkommer till ämnet snart, men först lite om vår tävlingsdebut.

I söndags åkte ett helt gäng från skolan då tre av våra studerande skulle ställa upp i ”Poseidon Sunday challenge” i Järfälla. Det var Poseidon kampsportsakademi som stod för tävlingen och det gjorde de med bravur. Tävlande från Karlskoga folkhögskola var Johan Lindqvist, Johan Blixt och David Löwdin. Med oss hade vi även tävlande från vårt team ”Gracie Barra” (Karlskoga sektionen). Dessa var Tommy Sandberg och Emil Junstrand. Vår första tävlande var Johan Lindqvist. Trots en duktig motståndare vann han sin första match med hela 18-0. Johan tog hem vinsten i sin grupp och även i den öppna klassen. Tommy Sandberg vann sin första match på submission (motståndaren ger upp genom att ”klappa ut”). Sedan var det dags för Johan Blixt att gå sin premiärmatch. Johan Blixts grupp var mycket stor och nivån på hans motståndare var imponerande. Trots detta vann även han sin första match på submission. Efter hans match var jag riktigt rörd och betraktade resterande händelseförlopp med gåshud. Inte bara för att vår träning och metod ”givit frukt”. Våra studerande förde sig klanderfritt och behandlade sina medtävlande med respekt och omtanke, oavsett vinst eller ”förlust”. De var alla helt enkelt mycket fina ambassadörer för Karlskoga folkhögskola och för Gracie Barra. Ett stort tack till er för er fina insats! Jag vill även passa på att tacka resten av de studerande som följde med och hejade och stöttade. Min kollega Eva Torsteinsrud och min träningsvän Nisse Larson coachade med mycket rutin och värme – tack!

Läs Mer

Föreläsning: Paulina Bengtsson om sexuella övergrepp, koppleri och kidnappning

  • Datum/Tid: 25, Nov 2018

Paulina Bengtsson från Novahuset föreläser om sexuella övergrepp, om sin egen historia där hon blev utsatt för våldtäkt och koppleri. Idag jobbar hon på Novahuset och möter andra som varit utsatta.

Efter föreläsningen tändes ljus tillsammans för att hedra de kvinnor som blivit dödade av en man de haft en nära relation till.

Fri entré, drop in!
Varmt välkomna.

Vi firar folkhögskolan 150 år!

Denna vecka firar de sex folkhögskolorna i Örebro län tillsammans folkhögskolans jubileumsår. Det görs bland annat genom en öppen föreläsning på Elite Stora Hotellet och ett pampigt firande på Conventum kongress i Örebro, med över 1000 studerande som deltar!

Bildning för alla
I 150 år har folkhögskolan bildat det svenska folket. Vid alla folkhögskolor erbjuds idag allmän kurs för den som behöver slutföra sina gymnasiestudier. Utöver det har varje skola sina egna profilkurser. Folkhögskolan har de senaste åren även fått ökade medel för att jobba med nyanlända och detta arbete har haft väldigt goda resultat.

Tidigare under hösten hyllades folkhögskoleformen av Specialpedagogiska skolmyndigheten för sitt goda arbete med personer med högfungerande autism, framgångskonceptet är trygg och individanpassad skolmiljö. Samtidigt visar Folkbildningsrådets uppföljning att utbildningssatsningen Svenska från dag ett har bidragit till att deltagarna tidigt har kommit igång med att lära sig svenska och påskyndat etableringen i det svenska samhället. Även för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden har folkhögskolan lyckats anpassa sitt utbud och arbetssätt.

– Folkhögskolan är en skolform som framgångsrikt kan möta såväl individers som arbetsmarknadens behov, vi tar till exempel fram kurser som anpassas efter bristyrken, det gör att vi snabbt kan bidra till att människor med kort eller bristfällig utbildning kan komma ut i jobb. Elaine Lindblom, rektor vid Karlskoga Folkhögskola

Det kommer bli en fantastisk vecka och vi hoppas att våra studerande kommer att inspireras av firandet!

Välkommen till skolstart 21/8!

Nu är alla äntligen på plats efter en varm sommar och vi planerar för fullt inför terminstart! Vi ser fram emot ett nytt spännande läsår med nya kurser och deltagare. Studerande är varmt välkomna till terminstart, tisdag 21/8 i aulan kl 13.00. Vi ses då!

En härlig avrundning på läsåret!

Vi avslutade läsåret med en fantastisk personalresa till Norge. Mellan buss, båt- och tågresor genom det fantastiska landskapet har vi haft utbyten med våra norska folkhögskolekollegor. Först i Oslo på Norska Folkhøgskulekontoret följt av Voss Folkhøgskule! Kloka föreläsare, generösa nationsgrannar och fantastiska vidder gjorde denna resa helt oförglömlig!

Nu ska vi lata oss i solen och bara njuta av svensk sommar.
Vi hälsar våra studerande välkomna till Läsårsstart tisdag 21/8!

Verksamhetsområden

Utbildning

På Karlskoga folkhögskola finns utbildningar inom en mängd olika områden; musik, konst, fritidsledarutbildning osv. Skolan ger dig också möjlighet att läsa in grundskole- och gymnasiekompetens i en annorlunda miljö. Vi har ett resursteam som gör det möjligt för alla att genomföra sina studier hos oss.
Läs mer i vår virtuella kurskatalog!

Restaurang

Hösten 2008 invigde vi ett helt nytt och modernt kök samt matsalar, Stora matsalen med plats för 220 sittande gäster samt Lilla matsalen med plats för upp till 20 sittande matgäster, en estetisk miljö där stor omsorg lagts på inredningens färgsättning och möblernas design. Båda matsalarna är ljusa och inbjudande med fönsterväggar rätt ut mot naturen. Varje dag äter över 200 studerande, skolpersonal och gäster lunch och middag i Karlskoga folkhögskolas restaurang.

Vandrarhem

Du som är på resa, borta i jobbet, på besök hos trångbodda släktingar eller på upptäcktsresa som turist. När det handlar om var man bor bäst erbjuder Karlskoga folkhögskola ett attraktivt alternativ. Vårt vandrarhem är beläget i vacker och avkopplande natur vid stranden av sjön Möckeln. Här finns rymliga, ljusa, trivsamma och rum, funktionella köksutrymmen, närhet till kollektiva kommunikationer och till natten, rogivande tystnad.

Konferens

Vi på folkhögskolan önskar, att människor ska sammanföras, samla, mötas, utbyta erfarenheter, skaffa sig nya kunskaper och insikter. För att detta ska fungera behövs inbjudande miljöer av olika format och karaktär; inomhus och utomhus, för små eller stora grupper, i fräscha lokaler och kreativ miljö. När det är dags att planera för en konferens – ta gärna kontakt med oss så kan vi tillsammans skapa de perfekta förutsättningarna för ett konstruktivt och utvecklande möte.

Instagram