Allmän Kurs

Allmän Grund – Vård och omsorg

1-årig utbildning för dig som är intresserad av vård och omsorg.

Vi erbjuder en kurs på grundnivå med inriktning mot Vård och omsorg. Du läser svenska som andraspråk och matematik på grundnivå. Du läser också grundläggande omvårdnadskunskap där det också ingår praktikveckor inom äldreomsorg och/eller hemtjänsten.

Kursen har fokus på svenska som andraspråk: läs- och hörförståelse, skrivträning, grammatik och uttal. I omvårdnadskunskap läser du: Grundläggande omvårdnadskunskap: kroppens funktioner, fysiska och psykiska sjukdomar, hälsa och friskvård, livskvalitet, åldrande, etik och bemötande, funktionsnedsättningar, kost och måltid, hygien, förflyttningsteknik  och vårdens organisation och dokumentation. Muntlig och skriftlig kommunikation i vårdarbetet. Ämnen som kultur och sociala frågor inom vård och omsorg i Sverige ingår också. Du läser också matematik grund.

Att studera allmän kurs på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Vi vill att du ska vara väl förberedd för livet efter folkhögskolan – att vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Därför förekommer även en del gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, temadagar med mera. Skapande verksamhet, där man kan välja mellan många olika praktiska aktiviteter, ingår också i kursen för alla studerande. Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden.

Har du behov av extra stöttning i studierna kan vi erbjuda det. Skriv i så fall i din ansökan att du behöver detta.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du har utvecklat dina kunskaper i svenska språket, matematik och grundläggande kunskaper i omvårdnadskunskap. Du har fått kunskap om studieteknik och om tematiskt arbete, och kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Du har också fått med dig datorkunskap. Beroende på hur långt du kommer i dina studier kan du få behörighet på grundskolenivå i svenska som andraspråk och matematik. Efter godkänd kurs får du ett intyg som ger dig behörighet att söka till Vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå.

Therese Wallström

therese.wallstrom@karlskogafhs.se
0586 - 646 00

Ansvarar för Allmän kurs – Grund. Undervisar i engelska och svenska som andraspråk

3. Ansökan

För att göra en ansökan till denna utbildning klickar du på knappen nedan.

Du omdirigeras då till Schoolsoft där du loggar in på ”Mina sidor”. Har du inte redan ett konto på Schoolsoft behöver du skapa ett, för att kunna ansöka till någon av våra utbildningar. Vi på Karlskoga Folkhögskola administrerar sedan din ansökan och kommunicera med dig via ”Mina sidor”.

Om inte ansökningslänken fungerar, kontakta Thomas Sönnerstam ovan.

Ansök nu!