Vi drog till Angkor Wat en dag…

Så var dagen inne: det var dags att besöka några av de mest berömda religiösa byggnaderna i världen – ruinstaden Angkor. Det finns runt 900 tempel runt Siem Reap men målet för dagen var att se och uppleva tre av dessa: Angkor Wat, Ta Prohm och Bayon.

Vi lämnade hotellet kl 05.00 för att vara på plats när solen gick upp bakom det mäktiga templet Angkor Wat. Vi var dock inte ensamma… Cirka 6 000 andra personer hade också tagit sig upp i ottan, gnuggat sömnen ur ögonen och begett sig till templet strax norr om Siem Reap. Den som inte upplevt en soluppgång på riktigt någon gång, rekommenderas härmed att göra det. Det var värt att vänta på. Efter solens uppgång åt vi vår medhavda frukost innan vår eminente guide, Sok, tog täten och ledde gruppen hela morgonen och förmiddagen och lärde oss mycket av historian bakom templen och dess reliefer, symbolik och byggnadskonst. Samtliga studerande tog sig även de många trappstegen upp till ”det allra heligaste” i ett av templets torn där endast kungen och gudarna fick gå upp en gång i tiden. Vi såg även bevis på att Röda Khmererna använt templet som bas under sitt terrorvälde – kulhål och skador efter stridsvagnars framfart kan ses på flera platser runt templet.


Det är otroligt mäktigt att se dessa nästan tusen år gamla tempel stå där mitt framför ens ögon. Flera av oss hade svårt att ta in hur de kunde bygga sådana fantastiska byggnadsverk för så länge sedan. Den känslan blev inte mindre när vi fortsätte vår tempeltur med Ta Prohm som blev allmänt känt genom filmen Tomb Raider med Angelina Jolie. Flertalet scener är filmade i Ta Prohm – se den om ni har möjlighet. Det är ett tempel där naturen tagit över; rötter går rakt igenom stenmurar, gigantiska träd har skjutit fart ovanpå templets korridorer och stora stenblock ligger huller om buller vart man än tittar. Allt sammantaget är det som en fantasivärld.

Vi avslutade dagen med att besöka Bayon: templet med 216 identiska stenansikten. För egen del tycker jag allra bäst om det av de tre vi besökte. Att bara blicka in i ytterligare ett leende stenansikte så skickligt utmejslat ur ett stenblock – det dröjde innan jag tröttnade på det. Annars var majoriteten i gruppen ”templed out” vid det här laget. Alla intryck, värmen och de tusentals trappstegen tog ut sin rätt till slut. Nöjda, svettiga, törstiga och slutkörda och avrundade vi dagen där vid Bayons alla stenansikten.

Kambodjanerna är väldigt stolta över sina tempel och sin storhetstid som går under namnet Khmerriket (800-talet till 1400-talet). Idag är turismen kring dessa tempel en stor kassako för landet och resulterar i mängder av arbetstillfällen, infrastruktursatsningar och nybyggnationer. Trots det har vi under vår studieresa sett många exempel på ett folk som lider av fattigdom och konsekvenser av de långvariga krigen i landet. Jag hoppas av hela hjärtat att turismens intäkter bättre än vad de gör nu kan hjälpa Kambodjas fattiga befolkning att resa sig och börja se allt ljusare på framtiden.

/Calle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *