Hej allihopa!
Vi i Sigma gänget som har rest till Kambodja vill dela av oss av våran sjätte dag på våran studieresa. Vi hoppas att ni alla i Sverige mår fantastiskt bra. Våran dag började med att åka och besöka dem som hade drabbats hårt av De Röda Khmers tid 1975-1979. Vi träffade tre personer. Det var en kvinna och två män på en skola precis utanför stan Siem Reap, då delade vi oss till tre grupper, en till var sin person. Min grupp fick prata med en kvinna som nu är ca 65 år. Hon var ett barn när röda khmeerna tog över makten i Kambodja. Vi fick höra om hennes upplevelse under deras styre. Hon var tvungen att separera från sin familj och arbeta för de röda khmeerna. Det var sorgligt att höra hur hon fick arbeta. Hon fick sova 3 timmar och resten av tiden fick hon jobba på risfält i värmen. Det enda maten de fick var lite ris med vatten. Hon berättade att ingen fick klaga eller gråta för då blev dom straffade. När hon var 10 år tog dom hennes pappa och dödade honom för dom ansåg att han arbetade för fel sida. Hennes mamma fick försvinna och hon fick ljuga om vem hon var. År 1979 blev landet befriade från De röda khmeerna, så då fick den lilla flickan återförenas med sin mamma och en bror av fem. Hennes fyra andra bröder hade blivit mördade av de röda khmeerna.
Hon berättade nu att hon har bildat en familj och skaffat nio barn. Tre av de har gift sig och skaffat sexton barn. Hon berättade till oss att hon är väldigt glad över att hon överlevde och att hon fick se sina barn och barnbarn.

Eftermiddagen fick vi åka till Oldmarket i Siem Reap där kollade vi runt på olika affärar där. Några av oss har handlat och köpte fina saker till sina familjer och kompisar. Man kan köpa allt från kläder till kambodjanska och buddistiska statyer.

Gruppbild med veteranerna
En kambodjansk delikatesss

Lite bilder från Old market.

Sadek/ Sigma